Житній хліб-це зброя проти голоду! Житній хліб-це зброя проти хвороб!
Блог експерта: Віта Козар
Житній хліб є одним з основних джерел харчових волокон, мінеральних речовин (фосфору, заліза, магнію, калію). Вітамінів В1; РР; Е, фолієвої кислоти, органічних речовин.
Друзі, в трьох шматочках житнього хліба міститься:
— 1,5 рази більше заліза, ніж в цілому яблуці;
— харчові волокон і вітамінів в 3,5 рази більше, ніж в одній моркви;
— фосфора -Стільки, скільки в трьох картоплин.
100 гр житнього хліба.
(1шматочок -20-25 гр) задовольняють потребу людського організму в харчових волокнах 50%;
У залозі -30%; вітаміном В1 і магнієм -20% від добової норми;
У день необхідно з’їдати кожній людині мінімум 100 гр житнього хліба (190 до кал).
В даний час ставлення не тільки до житньому хлібу, але і до всього хліба радикально змінилося.
В століття «глянсовою», «створюваної» краси стало модно просто відмовлятися від хліба, як і від всіх борошняних продуктів — аби зберегти струнку фігуру і не зіпсувати її зайвими вуглеводами.
Але … варто зауважити, що сам хліб також кардинально змінився.
Останніми 10-15 роками з Європи прийшла мода на корисний хліб, біодоступний, приготований на житніх заквасках, приготований з пророщених зернами жита, завдяки вдосконаленим технологіям житній хліб, зберігає свої корисні властивості та є чудовим помічником для зниження ваги.
Житній хліб — це в першу чергу джерело вітамінів і мінералів (фолієва кислота, залізо, цинк, марганець, калій).
За словами дієтологів, в Житньому хлібі міститься багато вітамінів В1 і В2, які грають величезну роль в метаболічних процесах, тобто дозволяють підтримувати вагу в нормі.
А калій і магній, якими багате жито, необхідні для роботи серцево-судинної системи.
У житі міститься незамінна амінокислота -лізін, яка регенерує клітини внутрішніх органів в організмі (відновлення і народження нових клітин).
Дуже велике значення для здоров’я має клітковина, що міститься в житньому хлібі, яка покращує роботу шлунково-кишкового тракту, стимулює обмін речовин і забезпечує швидке виведення з організму токсинів і шлаків (детоксикація).
Крім того, клітковина є джерелом «хороших вуглеводів», а вуглеводи, як правило, необхідні для підтримки енергії.
На думку дієтологів, щодня людина повинна отримувати з їжею 25-35 гр клітковини
Недостатнє вживання житнього хліба негативно позначається на здоров’я людей, які страждають вегето-судинної дистонії.
Житній хліб корисний навіть діабетикам, оскільки жито містить близько 70% крохмалю.
Якщо цукор швидко всмоктується з їжі і надходить у кров, що викликає у хворих перевантаження підшлункової залози, то крохмаль спочатку розпадається на полісахариди і завдяки цьому процесу цукор надходять в організм поступово.
Фолієва кислота і вітамін Е, що містяться в житньому хлібі, необхідні для нормального фізичного розвитку, особливо для зростаючого організму. Завядки присутності фолієвої кислоти краще засвоюється Залізо, яке, як відомо входить до складу гемоглобіну-одного з компонентів крові.
Нестача заліза в організмі веде до анемії, порушенню процесів, що забезпечують життєдіяльність організму людини.
Харчові волокна (клітковина) у великій кількості знаходиться у всій рослинній їжі (зернові, фрукти, Овочі, горіхи).
Однак ..клітковина зернових культур: жита, пшениці, ячменю, вівса та ін. відрізняється за якістю від клітковини овочів і фруктів.
Вчені з Інституту харчування (Потсдам, Німеччини) стверджують, що високий вміст магнію злакової клітковини в їжі дозволяють знизити ризик виникнення цукрового діабету. А клітковина овочів і фруктів (за їхніми даними) не впливає на ризик виникнення діабету.
Недостатнє вживання житнього хліба може призвести до погіршення працездатності, виникнення головного болю і зниження апетиту.
Таким чином, Житній хліб це символ Сили і Здоров’я.
Друзі, прислухайтеся до свого організму, я впевнена, що він просить у вас Житнього хлібчику з салом, житнього хлібчику з оселедцем, або житнього хлібчику з борщем і з салом, особливо взимку, коли нашому організму необхідно підтримувати імунітет і йому так необхідні вітаміни, макро і мікроелементи.
Житній хліб-це справжня скарбниця, повна дарів Землі.
Житній хліб можна назвати нашим національним хлібом. Аромат і смак житнього хлібу ми любимо з дитинства. Без житнього хліба не можливо уявити наш стіл. З давніх-давен наш народ вживав житній хліб, який був і до смаку і по помолу.
Історично так склалося, що житній хліб вже тисячоліття є одним з основних харчових продуктів більшость народів, який був здоровий і сильний.
Хліб найважливіший продукт харчування!
Хліб-це геніальний винахід людства! 🙂